Tasa-arvo mulla on housuissani?

IMG_20170310_115605_411Kyllä se vanhakin kehittyy, kun tarpeeksi tahtoo – edellisiltana oli sellaiset sähinät ilmassa, että jos olisin silloin tullut kaiken tänne kirjoittamaan, niin voi hyvä tavaton sitä purkautumisen (ja mahdollisen jälkihäpeänkin) määrää. Jostain syystä (arjen kiireistä, ne sitten niin pelastaa näköjään tälläisen nopealiikkeisen ihmisen, kun oikeeseen väliin vaan sattuvat) asia lykkääntyi illemmaksi ja sitten taas oli aika tehdä kaikkea muuta.

Niin kuin mennä kylpytynnyriin. Lumisateeseen. Paljain varpain.

20170308_222634.jpg

Ihan kävi kaks(toista) kertaa mielessä, että miten sitä avantoon oikein ihmiset käpeksii, kun meinaa lähteä järki (varpaan)päästä jo pienellä kävelymatkallakin tuossa ja minä kuitenkin päädyin sentään lämpimään veteen niine kinttuineni. (Kun eihän sinne lumituiskuun voinut omia talvitallukkaitaan ottaa, kun niihinhän olis saanut sisälle…). Niin kuulemma, on siis oikein keksitty sellaiset jalkineet, joita kyseisissä tilanteissa käytetään, ettei tarttis olla niin kauhean extreme, jossei välttämättä halua. En tiedä sitten, voi olla että haluankin! Oli se sen verta jännää! Mutta kuvia ei tullut otettua kuitenkaan kuin yksi (ja sekin vähän väpätti), koska joku roti palelemisen siedossakin, sentään.

Mutta itse kylpemiskokemus oli kyllä taas ihan niin parasta. Tiedän, että monille tämä on jo niin vanhaa huttua, että eivät jaksais asiasta tän enempiä innostella, mutta minä kyllä nyt vaan jaksan – sen verran harvakseen on tullut siellä käytyä kuitenkin, että eksoottisuus on säilyttänyt asemansa.

IMG_20170308_225018.jpg

Innostus suorastaan tursuaa naamasta!

Näistä jäätävistä (heh heh) tunnelmista siihen kuumempaan aiheeseen sitten. Olen nimittäin kaikkien perinteisten “onks pakko lisääntyä” ja “meinaatko ihan itsekseks tosiaan täyttää tän maailman” – kysymysten lisäksi törmännyt varsinkin poliittisesti aktiivisissa ympyröissä sellaiseen ilmiöön, jota en voi millään käsittää. Itseään sukupuolten välisiksi tasa-arvo-taistelijoiksi (suurin piirtein) nimittävät -aikuiset, lukeneet ja jotain ehkä kokeneetkin – ovat siis itse kaikkein kovimmalla äänellä murskaamassa äitejä, äitinä olemista ja sitä missään esille tuomista. Äitiys EI saa vaikuttaa naisen toimintamalleihin, ei mielipiteisiin, ei elämään suhtautumiseen, eikä siitä ainakaan saa sanoa että olis hyötyä. Koska silloinhan äidistä just tulee sukupuolten välisessä tasa-arvo-taistelussa niitä luopioita, jotka näyttävät omalla esimerkillään että naisilla ja miehillä on jotain eroja. Eikä niin saa tehdä, tietenkään.

Esimerkiksi oli päihde-keskustelu, jossa moni kertoi että “ei heistä sen kummempia ole tullut vaikka…” ja kun siihen menen sanomaan, että “kyllä minua äitinä pelottaa päihteiden saatavuus”, niin sieltä vastaa itseään feministiksi julkisesti tituleeraava (ja muutenkin julkinen ) ihminen, että “Olet äiti, voi V—u !” ja melkoista haukkumatekstiä perään, kuinka äitiys ei muuta ihmisen ajattelua paitsi silloin jos siellä päässä ei alunperinkään ole ollut mitään järkeenkäypää. Toisessa esimerkissä (koomista kyllä itseään anti-feministiksi kutsuva) naisihminen kertoi muun muassa, ettei minun kannata ottaa kantaa naisten varusmiespalvelukseen, koska “äly ei ole riittänyt kuin kahdeksan lapsen tekemiseen”. Hänen mielestään mitään (fyysisiäkään) eroja miesten ja naisten välillä ei ole ja minun näkökulmani asiaan on “kuin oltaisiin menty 200 vuotta ajassa taaksepäin”.

Että oli ihminen sitten naisten asiaa ajava TAI kaiken tasapäistämistä ajava, niin äitiys on sen vihollinen numero yksi? Kyllä todella täytyy sanoa, että hukaksiin menee tämä maa(pallo) semmoista kyytiä, jos näin tietämätöntä kansaa meillä täällä kasvaa ja koittaa vielä saada aatettaan leviämäänkin.  Naisten ja miesten väliset erot eivät ole mielipiteitä, vaan silkkaa faktaa, eikä (toivottavasti!) tarvitse olla äiti tajutakseen sen. Mutta jos ei millään meinaa ymmärtää, niin ehkä siihen tosiaan vaaditaan se, että se omakin lapsi on tullut puskettua pihalle – en tiedä, minä kyllä elin (harha)luulossa, että tämä olisi ihan tiedossa kaikilla ilman sitäkin. (no väärinpä luulin…)

Ja siis sillä miten esimerkiksi äitinä oleminen muuttaa naista (fyysisesti ainakin, jos ei joitakin sitten henkisesti pääse parantelemaan) ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sen asian kanssa, että sukupuolten väliset taidot ja kyvykkyydet olisivat jotenkin erilaisia. Miehet pystyvät olemaan organisaattoreita ja naiset insinöörejä, ei tässä ole tätä asiaa millään tavalla kiistetty – päinvastoin. Tosiasiat, ne faktat, tunnustamalla pikemminkin näytetään, että tasa-arvo ei ole kaikkien samankaltaistamista vaan kaikkien erilaisten samanarvoisuutta. Siinä kun on vissi ero.

Ymmärrätte varmaan, että tämä teksti on kaiken se turhaumani sisällä pitävä raapaisu tähän asiaan ja ihan hyvä näin. Toki olisin voinut kertoa vielä monista muistakin seikoista tarkemmin, kuten stereotypioista, niiden variaatioista ja kaikesta muusta sellaisesta, mutta jätän sen teidän oman ajattelun varaan tällä kertaa *virn*.

Mutta niin, todellakin, elämme vilkkaita aikoja. Kuntavaalihypetys on parhaimmillaan ja itsekin olen saanut kunnian osallistua yhteen haastatteluun kertomaan mielipiteitäni muiden mukana. Ei ole hetkeen mikään niin paljoa jännittänytkään ja edelleen kyllä vähän jännittellöö, sillä haastattelu tehtiin niin, että meitä oli monta ehdokasta eri puolueista keskustelemassa toimittajan ohjeistamista asioista ja koko systeemi siis nauhoitettiin. Ihan kun ei ole tarkkaa muistikuvaa itselläkään (no ihme!), mitä kaikkea siellä tuli ilmaistua, niin vähän tietenkin pistää miettimään, että minkälaisia lausekokonaisuuksia ottavat sieltä esiin ja millä tavalla asiayhteys tulee ilmi. Mutta otetaan niin rennosti kuin osataan ja loput sitten huumorilla. Mukavaa viikonlopun alkua kaikille!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s