Looking good or looking bad, it is me – Näytän sitten hyvältä tai pahalta , niin minä se kumminkin olen

 

Muutamat ovat (ainakin facebookin perusteella) bonganneetkin Iltasanomien jutun psoriasiksestani (http://www.is.fi/terveys/art-2000005326834.html) ja oikeastaan sen vuoksi aloin asiaa taas vähän tarkemmin itsekin pohtimaan. Juttu on tehty muutama kuukausi  -ja kilo –  sitten, hehheh, mutta pitää edelleen paikkaansa tietysti kaikin puolin.

20170824_141517

Jostain syystä olen saanut hymykuopan toiseen poskeeni. Neljäkymmentäviisivuotiaana.

 

Screenshot_20170824-125509

“Olisit nyt edes kaksoisleukasi retusoinut pois”.  “En”.

 

Minulla on psoriasis. On. Ja toisinaan se näyttää kamalalle, yleensä kuitenkin edes tuntuu sille. Mutta toisaalta – mitä sitten?! Monella muullakin on. Suomessa 100 000 – 150 000 :lla on psoriasis. WHO (Maailman terveysjärjestö) on lausunut psoriasiksesta seuraavanlaisesti: Se on krooninen, tarttumaton, kivulias ja toimintaa estävä sairaus, johon ei ole olemassa parannuskeinoa.

Jos nyt just sait diagnoosin, niin älä kuitenkaan masennu. Psoriasis on onneksi hyvin omapäinen kaveri ja ihan samalla vauhdilla kuin se voi tullakin, niin se ihan hyvin voi mennäkin. Ei nyt kokonaan pois, mutta piiloon. Joten ei kannata heittää kirvestä kaivoon, sillä koskaan ei voi tietää minä aamuna oireet onkin tyystin kaikonneet ja voit olla hetken ehkä jopa toisenkin ihan tavallinen oireeton ihminen *wouu* !

Noh, ei se kyllä minullakaan kevyesti mennyt se alkujärkytys, joten jos nyt olet peiton alla kärvistelemässä kohtaloasi, niin paas ollen vaan. Tuu sitten päivänvaloon kun jaksat.  Ja lue tää loppuun.

Kun minä meinaan päätinkin nyt, vaikka eihän tämä mikään salaisuus sinällään edes ole, näyttää teille miltä näytän psoriasikseni kanssa juuri tänään, torstaina, 24.8.2017. Ajattelin, että voisin ihan jatkossakin laittaa näitä tänne silloin tällöin, ihan vaan vertaistueksi. Päiväthän ei tämän taudin kanssa samanlaisia ole, mutta tämän päivän tilanne on siis nähtävillä tässä:

Screenshot_20170824-120715

Psoriasis iholla. Kyllä vain, arpineen päivineen.

 

Näin. Nenä siinä loistaa punaisena ja läikkiä jos mitä on muutenkin tarjolla ihan sopivan tasaisesti sijoittuneena sinne ja tänne. Minullahan nämä kaikki ovat keskittyneenä sille alueelle, mitä yleensä EI peitetä vaattehilla, mutta kuten olette aiemmista kuvistani nähneetkin jo, niin aika usein olen kurkkuani myöten kankaiden peitossa ja hiukset naamalla. Siihen on syynsä, hahha, ihmisen oma epävarmuus kai suurimpana. Lisättäköön tähän vielä tämänhetkisistä oireista kiusallisin: armoton kutina ja kirvely tuolla päänahassa. Sitä tunnetta en kyllä pysty valokuvin kuvaamaan, mutta olemassa se on-  ja pahana. *koittaa olla aktiivisesti ajattelematta* *ei onnistu* . Minullahan psori on märkärakkulainen (*jaiks* tiedän, kuulostaa yhtä pahalta kuin onkin), joka sitten kaikkein huonoiten reagoi vielä auringon yleensä niin auttavaan voimaan. Tämäkin tuntui siinä alkuvaiheessa karman keskisormen näyttämiseltä. Mutta sitten mietin, että no jollakinhan se on tämäkin oltava. Miksei minulla siis. Hooh.

Joten –  minun on käytettävä näitä muita apuja, jos haluan olla tavallaan huomaamattomampi ihmisten silmissä. Tiedättehän? Huomiota kun tuskin herätän sillä, että oh onpas siinä miss universumi – kommenteilla, heh heh, vaikka mitä laittaisin pintaani. Vaikka itseensä kehotankin kaikkia uskomaan, niin omalla kohdallani olen kuitenkin realiteettien äärellä nöyränä ja teen mitä on tehtävissä, loput paikkaan loistavalla luonteella *ahh hah hah*.

Ihan perus kosmetiikalla kun saa kuitenkin paljon aikaiseksi ja yllättäen se auttaa myös henkisesti, vähän liiankin paljon toisaalta; siihen miten pystypäin ja itsestään varmana sitä tuolla kulkee. Aktiivisesti koitan olla yhtä varma (tai epävarma, päivästä ja kuun asennosta riippuen hyvinkin) itseni suhteen riippumatta pakkelointiin käytetystä ajasta, mutta joskus se vetää vaan hartiat kyyryyn, joskus ei vaan jaksaisi tätäkin. Sitten toisaalta toisena päivänä sitä potkaisee itseään persiille ja käskee lopettaa itsekeskeisen ruikuttamisen, niistämään sen entisestäänkin jo punaisen nokkansa ja helkkari soikoon näyttämään maailmalle mistä tässä oikein ollaan tehty. Kukaan ei sua tule pelastamaan, ihan oot omillas, joten alas pistää töpinäksi jos tässä elämässä jonnekin olet matkalla.

Screenshot_20170824-124909

 

 

Markettimeikeillä saa tämännäköistä jälkeä aikaiseksi tällainen tumpelo(mpikin) make up -artisti. Meikkivoidetta, vähän punaa sinne minne se oikeasti kuuluu naamassa asettua ja jotain räpsykettä silmiin, ettei kukaan kattois sua mihinkään mualle.  Ja muutenhan siis voi käyttää kaikkea mitä mielikuvitus vaan keksiikin!  Mä alan olemaan aika hyvä tässä, miten peitän näitä epäkohtia, esimerkiksi hiuksilla…

 

20170824_132425

Ihan hyvin sitä voisi hymyillä leveästi ilman kaikenpeittäviä hiuksiakin!

20170824_132009

Niin. Moni asia on ihan vain meidän omasta asenteesta kiinni, kun mehän ei kuitenkaan kovinkaan monelle asialle tässä maailmassa itse voida mitään. Kun ei vaan voida, vaikka kuinka mieli tekisi. Mutta omaan suhtautumiseen kyllä voidaan vaikuttaa ihan sataprosenttisesti ja sehän se on kaiken ydin. Hitot me muista!

Mitä haluan tässä nyt sitten sanoa (vai haluanko mitään, hahha, sekin hyvin mahdollista…) lienee se saakelihkon vanha lause siitä, kuinka meillä on vain tämä yksi elämä. Hitto vie, YKSI, ei nyt kuluteta sitä ihan tyhmyyteen, laitetaan vaan kuulkaa henkselit paukkuen menemään ja nauretaan kaikelle hauskuudelle ja kivuudelle ja itketään ja halataan ja ja ja –  ollaan oman elämämme kuninkaita ja kuningattaria ihan just sellaisina kuin me sillä hetkellä satutaan olemaan. Eiks je? *puss*

20170824_133041

20170824_125140

One thought on “Looking good or looking bad, it is me – Näytän sitten hyvältä tai pahalta , niin minä se kumminkin olen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s