Asioita joihin täytyy puuttua – tapa jolla kirjoitat muista, kertoo sinusta itsestäsi sen oleellisen

Jos minun kirjoittajahistoriaani ajattelee, niin en minä ole se mikään herttaisten höttösten puhuja ollut kai koskaan, mutta muutamia asioita minunkin pienessä päässäni sentään on suht selvänä aina ollut.

Ensinnäkin: asiasta saa mielestäni aina sanoa, nimenomaan asiasta ja muistaa se loppuun asti, että tässä on kyseessä asia josta ehkä aika monella on mielipide, eikä välttämättä mikään niistä samanlainen keskenään, mutta se ei tarkoita että se asia ikään kuin henkilöytyy ja saat yhtäkkiä pilkata sitä (ketä vaan keskustelussa tai asian ympärillä olevaa) henkilöä ihmisenä miten sattuu. Esimerkki: joku poliitikko sanoo mielipiteensä vaikkapa työttömyysasiaan. Saatat olla erimieltä hänen sanoistaan, saatat jopa ajatella, että onko lie ikävä ihminen muutenkin kun moisia suustaan päästelee, mutta henkilön henkilökohtaisten ominaisuuksien haukkumiselle sinulla ei ole mitään oikeutusta. EI, vaikka hän kylpisi rahoissa. EI, vaikka hän olisi etuoikeutettu kaikin munkin tavoin. EI, EI ja EI. Jos näin teet, niin olet – onneksi olkoon – juuri ryhtynyt kiusaajaksi. Katsokaas, kun kiusaamista tapahtuu myös toisinpäin, ihmisellä ei tarvitse olla mitään varsinaista alisteista asemaa tullakseen kiusatuksi. Härregyyd kuinka moni somenkäyttäjä on tämän unohtanut!

Toiseksi: Jos nyt yllämainittua on päässyt tapahtumaan, koska ihmisiä me kaikki kai ollaan ja jopa ammattisomettajilla on varmasti aina kasvunvaraa omissa jutuissaan, niin tee hyvänen aika asialle jotain! Jos on aikaa ja tilaa postata pilkkaa, on varmasti aikaa ja tilaa osoittaa katumisensa. Edellyttäen tietenkin että sitä on ilmassa. 

Minä luen netistä melko lailla sellaisia tekstejä, joiden kirjoittaja osaa tuoda näkokulmansa esiin taitavasti – täysin riipumatta siitä onko se mielipide lähelläkään omaani. En todellakaan ymmärrä ihmisten tynnyrissä-kasvamisen-logikkaa, jossa hengataan vain samanmielisten kanssa eikä edes kuunnella (paitsi korkeintaan röhönaurulla) niitä toisenlaisia kantoja mihinkään asiaan. Sanomattakin selvää, että sellaisen ihmisen kehitys ei mene ainakaan eteenpäin. En myöskään allekirjoita ollenkaan sitä, että monet bloggaajat sanovat etteivät lue juurikaan muiden blogeja. Siinäpä se kirjoituskehityksen nousu ja tuho sitten onkin valmiina graafisena linjana, sillä jokaisella, jopa sillä tuhansien seuraajien bloggaajalla, on varaa olla vielä vähän parempi ja oppia jotain uutta. Ja sellaista ihmistä ei olekaan jolta ei jokainen meistä jotain oppisi. Senverran pitää kirjoituskuningattarienkin olla nöyremmällä asenteella liikkeellä. Somevaikuttamisessa on aina se kääntöpuoli myös, vaikka hetken aikaa onkin niin valtavan hienoa, kun saa vaan valita yhteistyökumppaninsa ja sitä tuntee olevansa jollakin tapaa tärkeä osa heidän markkinointitiimiään – niin odotapas vaan kun se kääntyykin sinua vastaan. Kun jokin yritys saa tarpeeksi palautetta, että nyt tällä ja tällä asialla onkin negatiivinen vaikutus heihin brändinä, niin siinä tuskin säälille tai selityksille on varaa. (vrt Audi-mies)

Miksi minä sitten kirjoitan tästä? Koska olen huolissani siitä hiljaisesta hyväksymisen kulttuurista joka tuntuu täällä somessa vallitsevan joidenkin kirjoittajien kohdalla. Ei uskalleta sanoa, että nyt menit vikaan ja pahasti, hupsistarallaa. Mikä sekin olisi vielä hyvin hyvin helppo korjata oikeaan suuntaan. Jotkut tosin yrittävätkin sanoa, mutta valitettavasti he eivät saa sanomisilleen mitään järkevää vastinetta kohteelta, koska mihinkään tällaiseen kriittiseen tarkasteluun ei välttämättä olekaan kykyjä. Ja kyllä, sitä kriittistä ajattelua mitataan myös sillä miten osaa suhtautua muiden antamaan kritiikkiin, ei vaan siihen että itse tuo itsestään esille niin sanotusti löytämiään vikoja, joita sitten haluaa siinä julkisesti korjailla.

Ja mitä enemmän sinulla on seuraajia missäkin kanavassa, sitä enemmän vastuusi kasvaa siinä minkälaista käyttäytymistä juuri sinä pidät hyväksyttävänä ja toisaalta mihin haluat ehdottomasti muutosta. Esimerkki: Jos haluat kunnioitusta tuoda esiin juuri oman ammattisi edustajana, niin ole älykäs ja aktiivinen keskustelija muutenkin. Jalkaa maahan polkeva kiukuttelijaharvoin tulee kohdelluksi aikuisen tavoin.

Minulla ei täällä miljoonien kirjoittajien keskuudessa ole oikeastaan minkäänlaista vaikutusvaltaa, mutta sehän ei minua silti estä tuomasta kantaani esille. Itse kyllä olen aina kannattanut sitä taktiikkaa, että jos jostakin asiasta on sanomista, niin se sanotaan sille kohteelle suoraan siinä käsillä olevassa tilanteessa luonnollisesti, eikä näin yleisten kirjoitusten kautta, mutta kaikki eivät ole valmiita vastaanottamaan palautetta, joiden vuoksi joutuisi omaa kantaansa edes vähän miettimään uudelleen. Siksi näin.

 

20180519_174203

P.s. Ai niin, jos tässä on kovastikin kirjoitusvirheitä, niin kirjoitan tätä ulkona ja aurinko kyllä tekee kaikkensa jotten näkisi mitään tältä ruudulta! *ihanaa*

Toinen P.s. Mitä minä haluan että tämä kirjoitus kertoo minusta? Vaikka että minulle tasa-arvo on asemasta riippumatonta mielipiteiden arvokkuutta. Että koen yleisen lynkkausmielen esim tässä tapaus Susanna Koskessa hyvin epämiellyttävän alhaiseksi  sivistymättömien huuteluksi, joukolla yhden kimppuun käymiseksi ja omien julkisuusasemien näin väärin käyttämiseksi . Ja sehän ei tarkoita silti todellakaan että mitä mieltä olen Susanna Kosken mielipiteistä. Moniko on edes ajatellut mitä hän on siellä sanonut oikeasti? 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s