Sadepäivä ja sen mukaiset mietteet

Tulihan se sade ja kyllä ihan odotettuna. Ensinnäkin: ymmärrän ihan viimesen päälle kaikkia maanviljelijöitä, jotka koittavat muutenkin suhteellisen haastavissa olosuhteissa saada meille puhdasta ruokaa kasvatettua ja sitten vielä ollaan tämän äärimmäisen kuivuuden äärellä, niin ei hyvänen aika. Yleensä on tainnut olla se päinvastainen ongelma, että pelloille ei olla joko päästy millään koneilla, kun kaikki uppoavat sinne mutasuohon ihan hetijustiinsa – tai sitten että pellot muuten vaan lilluu pienen järven näköisinä puolet kesästä, että kasva siinä sitten, joksikin. Että kaikin puolin soin tämän sateen heille, mahtoiko kuitenkaan vielä tulla ihan riittävästi…

Mutta oli se kosteus mukavaa muutenkin. Joka paikka on pölynnyt niin, että välillä saa ikkunasta katsoessaan miettiä palaako pellon toisella puolen vai menikö just joku vähän rivakammin polkupyörällä tai jollain muulla vempeleellä, sillä ilmassa leijuva pilvi on kummissakin sakea ja tiivis.

Meillä leivottiin tänään, koska aina kesäisinä sadepäivinä leivotaan – se on vähän niin kuin mun äidin peruja. Ja kyllä, mun äidillä se oli kyllä todella kaukaisia peruja. Nimittäin silloin ennenvanhaan sadepäivinä piti laittaa leivinuunin pesiinkin valkea ja jos siellä oli valkea, niin tokihan se kaikin puolin myös hyödynnettiin. Vaikka meillä onkin täällä leivinuuni, niin en minä silti siellä ole tainnut yhtenäkään kesänä kuitenkaan mitään valmiiksi paistella, vaan ihan sähköuunissa nykypäivän tyyliin – mutta silti nämä perinteet on vaan niin lujaan jo minuunkin iskostuneet (vaikka minäkin siis elin kyllä lapsuuteni ihan sähköuunin kupeessa enkä missään sähköttömässä torpassa suinkaan), että jo minunkin lapseni sanovat “leivoksää kun sataa”. No leivon.

20180619_140834

Sämpylöitä tehtiin ja ai että olikin hyviä pitkästä aikaa. Pirkka-sämpyläjauhoilla (kaura-ruis-vehnä) tuli kyllä maukkaita, siirappia kun lorautti aimo annoksen sekaan vielä.

Muuten meillä on ollut ihan perusjuttuja vaan tässä päivässä, sitä mukavaa kotoilua. Vähän töitä ja vähän kauppareissua, vähän höpöttelyä tulevista kivoista jutuista mitä tässä perhepiirissä nyt sitten tapahtuukaan.

Mietin tuossa justiin, että ihan uskomattoman nopeasti on vuosikin tässä mennyt. Talvi oli kyllä kamalin ikinä, koska olin niin kipeä monta kuukautta, ettei sitä voi edes kunnolla tajuta ennen kuin vasta tuossa keväänkorvalla kunnolla viimein paranin, niin tajusin miten hemmetissä olinkaan ollut niin huonossa kunnossa ja pitkään. Ja kun yksin pyörität isoa huushollia keskellä pimeintä vuodenaikaa puolikuntoisena, niin otti aika paljon myös luonnon päälle. Tuli käytyä kaikki ne aatokset omassa päässä, että olenko tosiaan vaan niin saamaton ja vetelys, että en meinaa millään pystyä edes istumaan sohvalle ilman että taju meinasi lähteä sen samoin tein. Eikä mikään helkkarin “nukkuminen” tietenkään auttanut, kun taukoamatonta yskimistä riitti läpi kaikki vuorokaudet. Kun ei nyt vaan ikinä enää tulisi niin kipeäksi! Mun läheiset tietää etten kyllä helpolla tunnusta olevani kipeä, mutta silloin kyllä olin. Mutta minkäs sillekään voin, kun ei sitä nyt voinut jättää elämääkään elämättä vaikka kuinka kolotti ja särki. No, onneksi se on nyt takanapäin.

Juuri nyt (klo 21 about) tuolta avonaisesta ikkunasta tulvii kostean nihkeää ilmaa tänne sisälle, aurinko näyttää ihmeesti jo paistelevan ja yllättäen lapset paineli pihalle vähän pyöräilemään (tarkoittaa siis että päästelevät pyörillä lätäköistä niin että soi.. voi kiesus..). Yksi isoista kävi lainaamassa matkalaukkua justiin ja tulevan matkansa suunnittelu sai itsenikin taas vähän täpistelemään. Ei sitä kauaa kestänyt sitä mun “onneksi olen täällä missä mun kaikki romppeenikin on” – fiilistä! Heh!

Mutta nyt taas jalkkista, onneksi aiemmin jytistellyt ukkonen ei häiriskellyt tätä penkkiurheilunautintoa kuitenkaan millään tavalla! Moikka taas!

20180619_164104

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s